13 / 27

Sportcampus Zuiderpark - Visie uitwerking gebouw
Den Haag
2011

  • Opdrachtgever

    Ceres projecten, Gemeente Den Haag en Haagse Hogeschool
  • Bouwlagen

    3
  • Bruto oppervlak

    34000 m2
  • Architect

    • Studio Leon Thier
    • Broekbakema
    • MoederscheimMoonen Architects
  • Projectarchitect

    Leon Thier, m.m.v. Siebold Nijenhuis en Erik Moederscheim
“Een bruisend sociaal centrum met sport als verbindende kracht. Alles ademt sport, lef, beweging, dynamiek, teamspirit, plezier, avontuur en samen dingen voor elkaar krijgen. Sport verbindt en verbroedert. Het gebouw fungeert als spontane en informele inspiratiebron. Zien bewegen doet bewegen, zien leren doet leren, zien onderzoeken doet onderzoeken”

In het stedenbouwkundig ontwerp van Studio Leon Thier/Santenco was de ambitie van de Sportcampus kernachtig samengevat onder de titel: “ontmoeting als icoon”. Immers daar waar mensen elkaar ontmoeten in de Sportcampus ontstaat er een netwerk van dwarsverbanden, die ervoor kunnen zorgen, dat de ambitie om een centrum voor Sport, bewegen en bewegingsonderwijs te maken, ook gaat lukken. Dit was aanleiding voor de bijzondere combinatie van de “Klim en Klauterberg en de “ontmoetings-Canyon”, waar alle functies elkaar raken en de open ligging aan de doorgetrokken Parkring.
Door een juridische onhandigheid van de opdrachtgevende partijen mocht het team Studio Leon Thier/Santenco het bouwplan niet uitwerken. Er werd een nieuwe Europese architectenselectie gehouden. Studio Leon Thier schreef in samen met de als tweede geplaatste architect van de eerste wedstrijd: Broekbakema en vond extra power bij een jong bureau, dat zijn sporen al had verdiend in sportgebouwen: MoederscheimMoonen.
Onze ambitie in dit tweede ontwerp was om beweging zichtbaar en uitdagend te maken, rond, in en op het gebouw: de Sportcampus als icoon van bewegen en gezondheid…..en een nieuwe plek in het Zuiderpark. In onze visie wilden we op basis van het eerste plan een architectuur maken die mensen uitdaagt om op allerlei manieren en momenten het gebouw te beleven, zelf, en vooral samen met anderen. Als dat zou lukken was het maatschappelijke doel van de Sportcampus bereikt: het zou een van die plekken worden in den Haag, waar een inspirerende smeltkroes is van allerlei culturen, verbonden door Sport en beweging. In de Tender werden we tweede, vlak achter Faulkner Browns architecten. Van ons alom geroemde stedenbouwkundig plan blijft in hun ontwerp weinig over.

“In een prima samenwerking ontstond er een ruim, transparant en inspirerend ontwerp met veel aandacht voor het zichtbaar maken van beweegactiviteiten in en rond het gebouw.”
John van den Berg, Directeur Academie voor Sportstudies