Ockenburgh, redding jeugdherberg van Van Klingeren
Den Haag
2008

  • Opdrachtgever

    Ceres Projecten
  • Bouwlagen

    3
  • Bruto oppervlak

    8962 m2
  • Architect

    • Studio Leon Thier
    • HVE Architecten
  • Projectarchitect

    • Leon Thier, m.m.v. Chiara Poggi, Rigobert Nivillac
    • Gerrit van Es / HVE architecten, m.m.v. Camiel Berns
Leon Thier was in 2008 samen met architect Gerrit van Es actief in het “Comité redt Jeugdherberg van Van Klingeren in Ockenburgh”. Met een studie naar de mogelijkheden van het unieke gebouw lukte het om het wereldberoemde gebouw te behouden.

Architect Van Klingeren, een internationaal befaamd architect, ontwierp eind jaren ‘60, begin ‘70 gebouwen als de beroemde Meerpaal in Dronten en het Karregat in Eindhoven. Minder bekend was de Jeugdherberg Ockenburgh in Den Haag. Van Klingeren maakte daarvoor een glazen gebouw in het bos. Na een artikel in de NRC, waarin het gebouw vergeleken werd met het wereldberoemde ‘Eameshuis’, zagen bestuurders het gelijk in van de voorvechters voor behoud van dit gebouw, de architecten Thier en van Es. Men bedacht om het gebouw te verplaatsen en er een Medialab in te huisvesten ter versterking van de culturele component in stadsdeel Escamp. In dit Medialab zouden jongeren, die zich in de media zouden willen ontplooien en een eigen bedrijf opzetten een plek vinden. Het Comité gaf de strijd tegen sloop op en voegde zich achter het alternatief voor herbouw. Voor een vriendenprijs maakten Studio Leon Thier en HVE architecten een ontwerp voor het hergebruik van het gebouw als het Medialab. Het gebouw en de plek aan de Leyweg bleek uiterst geschikt.
In het ontwerp ligt op de begane grond een restaurant met terras aan het water en in de voormalige keuken een multifunctionele zaal met uitzicht op de vijver. Het restaurant zou als ervaringsproject geëxploiteerd worden door een naburige VMBO opleiding. Op de eerste verdieping geluidsstudio’s als geluiddichte kleurige ‘eilanden’ en op de tweede verdieping flexibele werkruimten voor de jonge ‘media ondernemers’. Commercieel was het project haalbaar, omdat er al een exploitant was gevonden in Pakhuis de Zwijger uit Amsterdam en door de belangstelling van een plaatselijk radiostation om er zich te vestigen.
Helaas viel het project stil door de perikelen bij Vestia eind 2011. Het gebouw ligt nu nog in onderdelen opgeslagen op een werf in Pijnacker en wacht op betere tijden. Inmiddels hebben beide architecten ontwikkelaar Stebru bereid gevonden het gebouw te herontwikkelen. Zie Frank is een Binck  Het zou in Nederland de grootste verhuizing van een gebouw in jaren worden…

“De reddingspoging van Ockenburgh getuigt van een groot hart voor architectuur.”
Bernard Hulsman, redacteur/ architectuurcriticus NRC